NEJČASTĚJŠÍ DOTAZY

Pro koho je Kozí kaše určená? 

 

Kozí kaše jsou ideálním PRVNÍM MLÉČNÝM PŘÍKRMEM pro kojence a malé děti kojené mateřským mlékem (kozí mléko se svou strukturou nejvíce podobá mléku mateřskému), nekojené i preventivně užívající HA (hypoalergenní) kojenecké mléko.

 

Kdy je vhodné začít s podáváním prvních příkrmů?

 

V době narůstajících alergií a intolerance některých složek potravin je důležité umožnit dětskému organismu postupné “seznámení“ se všemi složkami budoucí stravy, a to v pravý čas – tedy v době otevřeného “okna příležitosti”.
„OKNO PŘÍLEŽITOSTI“ lze charakterizovat jako období v životě miminka, kdy je potřeba začít se zaváděním prvních příkrmů se složkami, na které se musí v organismu vytvořit trávicí mechanismy nezbytné pro správné trávení i vývoj dítěte. Minimalizuje se tak riziko vzniku nesnášenlivosti potravin (riziko vzniku potravinové alergie). Za optimální dobu pro zavedení kojeneckých příkrmů (včetně kaší) u kojených i nekojených dětí se v současnosti považuje období mezi ukončeným 4. až 6. měsícem věku dítěte.

 

Mohou Kozí kaše užívat i děti s alergií na bílkovinu kravského mléka?

 

Alergie na bílkovinu kravského mléka je nejčastější v raném věku dítěte – u kojenců a batolat. Je to první cizorodá bílkovina ve výživě, s kterou se malé dítě potká. Nejčastější součástí bílkovin kravského mléka jsou beta-kasein, alfa1s-kasein, alfa2s-kasein, kapa-kasein, beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin a další syrovátkové bílkoviny. Z nich jsou hlavní alergeny alfa1s-kasein a beta-laktoglobulin. Beta-laktoglobulin může přecházet i do mateřského mléka kojící matky, která pije kravské mléko.
Alergie – její projevy obvykle vymizí do 3. – 4. roku dítěte. Léčbou této alergie je eliminace kravského mléka z jídelníčku dítěte a jeho náhrada nízko-alergenovými mléčnými formulemi či aminokyselinovými přípravky. U alergiků je nutná opatrnost, protože i některé rostlinné či živočišné produkty vykazují zkříženou reakci na bílkoviny kravského mléka.
V případě kozího mléka se zkřížená reakce protilátek týká hlavně bílkoviny beta-kasein a je velice individuální. Beta-laktoglobulin jako nejčastější alergen kravského mléka se v případě kozího mléka metabolizuje odlišným způsobem, takže jeho alergenicita je prakticky nulová. Tím chci říct, že pouze část dětí alergických na bílkovinu kravského mléka je alergických i na kozí mléko. Laboratorní výsledky protilátek proti alergenům u potravin mají pouze pomocný význam a nejdůležitější je eliminační a expoziční test na testovanou potravinu.
Jeho podstatou je, že příznaky vymizí po vysazení testované potraviny nejčastěji do 48 hodin a naopak se znovu vrátí nejpozději do 2 týdnů po zařazení testované potraviny.
Obecně se při prokázané alergii na bílkovinu kravského mléka kozí mléko nedoporučuje dle stanoviska odborných společností. Je však nutno vzít v úvahu typ alergizující bílkoviny, stupeň a rozsah příznaků alergie a v neposlední řadě i věk dítěte. Kozí mléko lze vyzkoušet při selhání veškerých nízko-alergenových náhražek kravského mléka nebo při lehčích projevech alergie. Kozí kaše je možné u kojenců kombinovat v rámci léčby nízko-alergenovými mléčnými přípravky a tím se pokusit o postupné navození tolerance na mléčné bílkoviny.
Při zařazení kozího mléka či Kozích kaší do stravy alergiků se doporučuje začít s několika mililitry a postupně po půlhodině dávku zdvojnásobovat první den do dávky 100 ml a další den do 200 – 250 ml. Jestli se projeví zlepšení stavu dítěte do 2 až 14 dnů, lze předpokládat dobrou toleranci kozího mléka bez zkřížené reakce.
Závěrem bych ráda upozornila na výhody kozího mléka či Kozích kaší – především ve složení tuků, obsahu minerálů a stopových prvků, i některých metabolických odlišností, které je řadí blíže k mateřskému mléku než je to u kravského mléka. Vynikající výživové a protizánětlivé účinky kozího mléka a Kozích kaší je tedy nutné vyzvednout a upozornit na ně.
MUDr. Jana Virčíková

© GOLDIM 2017 | Created by ATYP 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace